Geertvdholen's Blog

Over alledaagse dingen en andere onzin

Olijven

Het moet een goeie zomer geweest zijn, er staan heel wat olijven op onze boom. Weet er iemand of olijven direkt eetbaar zijn ,of moet dit bewerkt worden. Ze zien er redelijk smakelijk uit, maar ook zeer hard.  Ik weet ook niet wanneer dit geoogst moet worden, oktober, november ??  Weet iemand raad ???

Advertenties

15 oktober 2010 - Posted by | Tuin |

1 reactie »

 1. Olijven moet je hier groen oogsten (wegens de kou) inmaken als volgt:
  Olijven zijn, direct van de boom, heel bitter en niet lekker.
  Er zijn vele verschillende olijf-inmaak-tradities in Italie en Spanje. Over het algemeen moet je (groene) olijven hebben die niet al te zacht zijn geworden, dus niet overrijp. Laat ze tussen de 5 dagen en twee weken in water staan dat je elke dag verwisselt. Maak daarna apart een ‘pekel’ klaar (dat is een zout oplossing waar de olijven vervolgens in bewaard worden, die de bittere smaak van olijven verder weg neemt).
  pekel maak je door, als je 5 kilo olijven hebt, bijvoorbeeld drie liter water met 300 gram zeezout te laten koken, je kunt er verse kruiden als tijm, laurier en rode pepertjes in mee laten koken. Als de zoutoplossing helemaal is afgekoeld, kun je de olijven in een goed afsluitbare wekfles in de pekel leggen en een maand of zelfs twee hierin houden. Daarna maak je een nieuwe pekel, laat de olijven goed uitlekken van de oude pekel en herhaalt het proces, maar nu zijn de olijven na een maand eetbaar, als alles goed is.
  Olijven zijn eetbaar zodra de bittere smaak eraf is. Dit kun je dus gewoon proeven. Zijn ze nog bitter, dan kun je nogmaals het proces herhalen, eventueel met een minder sterke pekel, met minder zout.

  Reactie door Karo&Tom | 22 oktober 2010 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: