Geertvdholen's Blog

Over alledaagse dingen en andere onzin

Hoe maak je perfecte panoramafoto’s ???

Panoramafoto’s maken, het was een hele kunst!!!

Vroeger had je speciale camera’s die enkel van die lange foto’s maakten, ik vond dat wel tof !!  Maar nu is er een nieuw programma, gratis dan nog en daar wil ik mijn nichtje Lotte eens op attent maken, ze is precies serieus in fotografie geïnteresseerd en heeft er volgens mij een goed oog voor !!!

Veel digitale camera’s hebben tegenwoordig een panoramastand. Hiermee maak je foto’s naast elkaar van hetzelfde landschap die elkaar net iets overlappen. De camera plakt de afbeeldingen aan elkaar en zo wordt er een lange panoramafoto gemaakt . De resultaten zijn vaak bedroevend en slecht van kwaliteit en  je moet  ook tijdens het fotograferen zeer goed opletten. Microsoft Image Composite Editor doet hetzelfde trucje, maar dan achteraf op de computer. Maak een aantal foto’s, bijvoorbeeld van een landschap of een groot gebouw. Zorg ervoor dat de foto’s elkaar overlappen. Dit mag aan alle kanten: hoe meer foto’s en hoe meer overlap, des te beter het eindresultaat. De volgorde is onbelangrijk, het gaat om het beeld. Sleep de foto’s in Microsoft Image Composite Editor (Microsoft ICE) en de rest gaat vanzelf. Het programma rekent alle foto’s om tot één beeld. Om te beginnen gaan we een kijkje nemen naar de download pagina:   http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/

Je haalt de boel binnen en zet het op je computer.  Er zal misschien nog een bijkomend programmaatje moeten toegevoegd worden en we kunnen er aan beginnen. Ik had natuurlijk direct problemen met het laden van de foto’s. Na wat zoeken blijkt het een bug te zijn in XP en Vista, voor windows 7 is het probleem al opgelost! Die bug laat ik voor wat het is en een oplossing heb ik gevonden door de foto’s op te loaden in de windows live photo gallery ( als je dit niet hebt: gratis te downloaden ) ipv picasa ( wat natuurlijk van Google is) dom van mij !!! DOM DOM !! Eens de foto’s in het programma wordt alles automatisch aaneen gestikt en het resultaat is echt verbluffend. Je ziet een panoramafoto, maar wat je bij andere foto’s niet hebt is dat je enorm kan inzoomen. Als je straks eens naar mijn eerste probeersel kijkt, er zit een duif op de elektriciteitspaal, zooooom eens in !! Als je de foto’s wil delen met vrienden moet je alles wel uploaden naar een website: Photosynth, een soort van You tube maar voor panorama foto’s. Hieronder is de foto van ons huizeke met den hof, tuinhuis en serre, op een 50-tal meter afstand gefotografeerd , normaal zou je een visooglens nodig hebben om  een 180 graden foto te maken, op de foto hieronder kan je niet inzomen, daarvoor moet je naar de site:

                                                                                     http://photosynth.net/view.aspx?cid=cd697869-72fa-435f-b869-ea15dcde9ddc

Je kan met die Photosynth nog veel straffere dingen doen , maar daar moet ik eerst nog wat foto’s maken, dit is voor een volgende post !!

Advertenties

27 mei 2011 - Posted by | Computerzaken, fotografie, GIMP ,Inkscape en ander Leuks | , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: